..Recept: Smörgås gifflar..
Smörgås Gifflar
Ugn; 250 grader
Tid: 8 minuter
Tid: 8 minuter
För ca 32 st Smörgås Gifflar:
- 50 g Jäst.
- 50 g Margarin.
- 5 dl Mjölk.
- ½ tsk Salt.
- 1 msk Strösocker.
- Uppvispat ägg.
- Vallmofrö.
- Smula jästen i en bunke. Smält fettet, häll på mjölken och värm till 37 grader (fingervarmt). Rör ut jästen i degspadet.
- Tillsätt salt, socker och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Låt den jäsa 30 minuter.
- Ta upp den på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela den i 4 delar och kavla ut varje del till en rund kaka. Sporra varje kaka i 8 trekanter.
- Rulla varje trekant till en giffel, börja i den bredaste delen. Lägg gifflarna på smorda plåtar och jäs dem ytterligare 30 minuter.
- Pensla med ägg, strö över frön och grädda i ca 8 minuter i mitten av ugnen. Låt gifflarna svalna på galler under bakduk.
Lägg fyllning i gifflarna, tex: jordgubbssylt, äppelmos eller choklad, vad som faller dig i smaken och ta bort vallmofröna.
Gifflarna går att frysa!
Kommentarer